Увеличават се случаите с лаймска болест. Това каза по NOVA NEWS

...
Увеличават се случаите с лаймска болест. Това каза по NOVA NEWS
Коментари Харесай

Проф. Попов: Увеличават се случаите на Лаймска болест -

" Увеличават се случаите с лаймска болест ". Това каза по NOVA NEWS проф. доктор Георги Попов от УМБАЛ „ Софиямед ”. В момента се заразяват от захапване на кърлежи хора на друга възраст - от преди малко проходили деца до възрастни.

Първият признак на заболяването е характерно алено леке, наричано още биволско око, след това болните могат да усещат признаците на хроничната отмалялост - стават отпаднали, неконцентрирани, изтощени. В по-късните стадии са прескачане на сърцето, мравучкания и ставните прояви - болки, вдървеност сутринта, уточни докторът.

Той разяснява и за какво заболеваемостта от COVID-19, която в София надмина 100 инфектирани на 100 хиляди души население за двуседмичен интервал и това сложи столицата в жълтата зона.

Вирусът промени своя модел, през лятото има най-вече ентеровирусни болести, през есента – парагрипен вирус, през зимата - най-вече грипен. Това се дължи евентуално на интерференция на вирусите, уточни докторът и акцентира, че коронавирусът е станал преобладаващ през всички сезони.

SARS-CoV-2 непрестанно мутира, подсети той. Разпространеният в този момент вид ВА.5 e по-заразен, само че може да се лекува в домашни условия и бързо да се овладее със общоприетите средства, добави още професорът.

„ Моето персонално очакване е, че новият вид ще е по-лек, по-лесен за справяне с него. Не чакам фрапантни разновидности на SARS-CoV-2 наесен ", разгласи още проф. доктор Георги Попов.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР